Robotik Kodlama Sosyal Sorumluluk Projesi, 2020 yılında dünya genelinde ortaya çıkan Covid-19 (Corona – Korona) salgını sonrasında ortaya çıkmıştır. Türkiye’de 13 Mart 2020 tarihinde eğitim hayatının duracağı ve sekteye uğrayacağı bilgisi ile birlikte ne gibi önlemler alınabilir, çocuklara eğitimi nasıl ulaştırabiliriz soruları üzerine çalıştık. Hafta sonu yapılan basit bir kaç planla Pazartesi gününe çoktan hazırdık. Robotik kodlama kursu her ne kadar fiziksel olarak algılansa da felaket senaryolarında bu sınırları aşabilmektedir.
Proje Kapsamında Neler Var
Robotik Kodlama Sosyal Sorumluluk Projesi ile çocuklara ücretsiz olarak canlı uzaktan eğitim vermeyi amaçladık. Bu kapsamda Zoom uygulamasını farklı amaçlar için kullanırken bugün öğrencilerimiz için yeniden uyarladık. Sistemi kurmamız ve ayağa kaldırmamız çok hızlı oldu. Hatta örnek bile teşkil ettik diyebiliriz. Olaya bakış açınız çok önemli. Biz burada, böyle bir ruh halinde onları rutinlerine ne kadar yaklaştırabiliriz onu hedefledik. Çalışmalarımız aynı özveri ve kalitede devam etti. Oluşturulan sanal sınıflarda hem çocuklarla STEM etkinlikleri yaptık hemde aileleri ile birlikte eğitim alma fırsatı sunduk.
Kodlama çıktılarını evlerinden alabilmelerini sağladık. Hazırlanan oyun ve eğitim içeriklerini yazıcısı olmayan aileler için kolaylaştırmaya ve basitleştirmeye çalıştık. Bu sayede yazıcı bağımlılığını da ortadan kaldırmış olduk. Kodlama sayfası çocuklar derse katılmadan önce ellerinde hazır olmuş oldu. Hem hali hazırda eğitim verdiğimiz okullardan hemde daha önce bizden eğitim alma şansı bulamayan yeni öğrencilerden sınıflar oluşturduk. Onlarda farklı şehirlerden farklı okullardan yeni arkadaşlar edinmiş oldular. Dahası öğretmenlerinin onları ne kadar çok sevdiğini bir kez daha görmüş oldular. Bu herkes için yeni bir deneyim olacaktı.
Dersler tamamen ücretsiz olarak tasarlandı. Zaten içinde bulunduğumuz durumlar zor, bir de üzerine maddi bir zorluk koymak doğru olmazdı. Taşın altına elimizi koymamız gerekiyordu ki öylede oldu zaten. Robotik kodlama eğitimin amacı da ruhu da bunu gerektirir zaten. Biz çocuklara problemleri nasıl çözebileceklerini öğretiyoruz. Bunu yaparken de en iyi algoritmayı kullanmalarını en kısa yoldan en temiz şekilde gerçekleştirmelerini… Öğreti buyken onların önüne maddi zorluk koymak başka problemler çıkaracaktı.
Kodlama Eğitimi Nedir?
Kodlama eğitimi nedir sorusunun yanıtı bizi ilgilendiren yaş grubu için yani 3-11 yaş arası çocuklar için blok tabanlı kodlamayı ifade eder. Kodlama daha çok görsel gerçekleşmektedir. Yani çocuğunuz bu eğitimlere başladığında basit yönergelere başlamış ve temel algoritmik yapıları çözmüş olacak. Hem eğlenecek hem öğrenecektir. Kendilerine verilen yönergeleri uygularken büyük zevk alacaktır. Normalde yapmasını ummadığınız çalışmalara imza atacaklardır. Çünkü sıfırdan bir şey yapabilme öz güveninin edinmiş olacaktır.
Zaman zaman oyun matının üzerine çıkmış olacak. Bazende üzerinde basit devreler ve ekranda bir şeyleri kontrol edebildiğini görecek. Fiziksel sınırların ötesinde yetenekleri olduğunu keşfedecek. Klasik eğitim ya da ezberci eğitim değim değil 21. Yüzyıl Dünya eğitimi ve hedefte dünya vatandaşlığı olacaktır. Neden öyle oldu, niye buradan değilde oradan, eğer o olmasaydı hangisi olurdu ya da neden olmazdı… Kendisinden beklenilenlerden fazlası olacaktır.
Projeye İlgi ve Katılım
Projeye katılımı sınıf bazında olacak şekilde gerçek dünya öğrenme koşullarına uyarladık. Yani yine 8-9 kişilik sınıflarda hepsine ilgi aktarabilecek zaman aralığı hesaplanarak hazırlandı. 30-40 dk. başlangıç seviyesinde zaman aralıkları ile kendi yaş gruplarına uyacak şekilde ayarlandı. Çocukların derse katılımları ve ilgileri çok yüksekti. Her ne kadar onlar içinde bu yeni ve belkide ilk deneyim olsa da hazır bulunuşluluk oranları kayda değerdi. Bu arada derse katılım kriterlerimiz de velilerimiz için tercih edilir noktadaydı. Çünkü çocukları derse velileri nezaretinde alıyoruz, veli bilgileri ve profilleri ön kontrolümüzden geçiyor, konferansın gerçekleştiği uygulama aracına kadar en üst güvenlik önlemleri alınıyor yani okulda nasılsa o ortamı dijital olarak sunmaya çalışıyoruz. Öğrencilerimizin yüz ve vücutları bile paylaşım aşamasında işlemden geçiriliyor ve sadece kendileri ya da aileleri biliyor ki aktif o anı yaşadıkları için. Uçtan uca eğitim anlayışı sunuyoruz.
Robotik Kodlama Kursu
Evet kodlama kodlama dedik peki çocuklar için bir çıktısı oldu mu? Çocuklarımızdan derse devamlılık gösterenlere Robotik Kodlama Katılım Sertifikası hazırladık. Göstermiş oldukları çabaları ve öğrenmeleri bir şekilde takdir etmeye çalıştık. Soru soranlar, ödev isteyenler, dersi kaynatmaya çalışanlar kısacası Sosyal Sorumluluk Projemiz amacına ulaştı. İlk günkü heyecanı ve tadıyla da devam ediyor. Üstelik hala ücretsiz. Sonuçta bizim geleceğimiz onlar.
Bu arada robotik kodlama kursu boyunca ve sonrasında bizde farklı deneyimler yaşadık. Hatta en güzeli ve en eğlencelisi de öğrencilerimden benim adıma OGEM’e Fidan Bağışı yapmalarıydı. Eğlenceli kısmı ise OGEM’den gelen e-postayı sürekli siliyor olmamız. Çünkü içinde bulunduğumuz bu zor zamanları fırsata çevirmek isteyen bir sürü de art niyetli insan var ve ortalık virüs yüklü, spam saçan e-postalarla dolu… Bilgisayar Programcısı olmanın ve sektörde olmanın vermiş olduğu pratikle açmadan siliyoruz. Kurmuş olduğumuz güzel bağlardan dolayı velilerimiz bilgi verdi ve yine ondan sonra bu güzel bağışı görme şansımız oldu. Kendilerine tekrardan teşekkür ediyorum.
Canlı Ders Süreleri
İlkokul seviyesine geçince abilere ve ablalara Zoom tarafından tanınan ücretsiz 40dk. süre yetmez oldu ve biz de hemen B Planımızı devreye soktuk. Onlara Microsoft Teams üzerinden ders vermeye başladık. Ders saatlerini 1 saatin üzerine çıkardık. Çocuklarımız SEWOLAB’dan eğitim alma konusunda şanslılardı çünkü öğretmenleri onlar için her zaman yeni bir yol bulma yeteneğine sahipti. Yola çıkış nedenimiz belliydi ve bu doğrultuda devam etmek gerekiyordu. Bu yüzden kaynakları da doğru bir şekilde bulmak ve kullanmak gerekiyor. Scratch ve Code.org dersleri gerçekten zaman alıyor. Sahip olduğumuz zaman aralığının yetersiz ve verimsiz olması düşüncesi ile anında daha esnek bir planın uygulamasını devreye aldık. Artık dersler daha uzun, daha esnek ve stresten uzak gerçekleşiyordu.
Sosyal Sorumluluk Projesi Bitiş Tarihi
Salgının azalarak devam ettiği şu günlerde hala durum tamamen kontrol altına alınmış değil. Biz de bu süreci okullar açılıncaya kadar elimizden geldiğince sürdürmeye çalışacağız. Zaten okullar açılmış olsa onlarda bu alışılmadık durumlarından eski rutinlerine kavuşmuş olacaklar. Zaman zaman bu yönde değerli velilerimizden de sorular alıyoruz. Ücretsiz dersler ne zamana kadar devam edecek, yaz tatilinde ders vermeyi düşünüyor musunuz şeklinde. Bu yüzden bu ve benzer soruların yanıtları için bizi takip edebilirsiniz. Özellikle dersler ücretli mi, sorusu projenin anlamını yitirmesine neden oluyor. Lütfen daha sonra ücretlendirilmesi gibi üst düzey koşullanmalar ile bize yazmayınız. Çocuklar için verdiğimiz bu online canlı kurslar ücretsizdir. Proje sonlandığında konu hakkında zaten açıklama yine sitemiz üzerinden ve sosyal medya hesaplarımızdan takip edebilirsiniz.
Türkiye’nin her köşesine, her evine bu eğitimi olabildiğince ulaştırmaya çalışacağız. İnşallah en kısa sürede başımızdaki bu musibetten kurtulur ve yüz yüze eğitime geçeriz. Ama o zamana kadar elimizden geldiğince derslere sanal dünyada devam ediyor olacağız. Sizlerin tabiriyle Robotikçi öğretmeniniz size her koşulda ulaşabilir, yeter ki siz öğrenme hevesinizi kaybetmeyin.