Makey Makey Uygulamaları, başlangıçta iki MIT öğrencisi olan Jay Silver ve Eric Rosenbaum tarafından akademik ve sanatsal bir proje olarak ortaya çıkarılan Makey Makey, MIT Media Lab’ın Hayat Boyu Anaokulunda yapılan araştırmaları sonucunda üretildi. Ortaya çıkarmadan önce Jay Silver ve Eric Rosenbaum ayrıca Drawido, Singing Fingers, ve Scratch gibi göz kamaştırıcı araçlar ve buluş kitleri üzerinde de çalıştılar.
Makey için ilk prototip Makey 2010 yılında oluşturuldu ve katılımcıların ürünü denetleyici olarak bir plaj topu ve ayak pedleri olarak su kovaları kullanan “Davul Pantolon” adlı bir oyun oluşturmak için kullandıkları San Francisco Exploratorium’daki bir atölyede test edildi. Konsol oyunu oyna, Dance Dance Revolution. İkinci Prototip 2011 ve 2012’de oluşturuldu ve etkileşimli tasarım uzmanlarıyla test edildi, ardından son prototip Kickstarter kampanyasının bitiminden önce 2012’de San Francisco’daki Maker Faire’da test edildi.
Makey Makey + Scratch, Makey Makey Nedir Ne İşe Yarar, Mk1 Piano Makey Makey, Makey Makey Games, Makey Makey Pi, Makey Makey Oyun Hamuru, Makey Makey ile Sörf Yapımı ve daha sayamayacağımız bir sürü Makey Makey etkinliği.
Atölye Çalışmalarıyla Makey Makey
Robotik kodlama ve atölye çalışmaları ile bilgisayarsız kodlama alanında Ankaralı çocuklara özel eğitim olanakları sunuyoruz. Neden robotlarla eğitim bu kadar popüler oldu dersiniz? Çocuklar zaten içinde bulundukları dönem gereği böyle oyuncaklara aşırı merak duyarlar. Bıraksanız saatlerce oynayabilirler. Son bir kaç yılda bu alanda büyük patlamalar oldu. İrili ufaklı bir sürü firma bu alanda hizmet vermeye ve ürün çıkarmaya başladı.
Günün sonunda bu işin pedagojik kısmını da ele almak gerekirse bir çoğu zaten bırakmak durumunda kaldı. Her ne kadar bir çok yaş grubuna özel farklı robotlar üretilse de çocuklara özel öğretici üretme kısmında bir yetersizlik oluştu.
Kodlama Eğitimi Nedir?
Kodlama eğitimi nedir sorusunun yanıtı bizi ilgilendiren yaş grubu için yani 3-11 yaş arası çocuklar için blok tabanlı kodlamayı ifade eder. Kodlama daha çok görsel gerçekleşmektedir. Yani çocuğunuz bu eğitimlere başladığında basit yönergelere başlamış ve temel algoritmik yapıları çözmüş olacak. Hem eğlenecek hem öğrenecek. Kendilerine verilen yönergeleri uygularken büyük zevk alacak. Normalde yapmasını ummadığınız çalışmalara imza atacaklar. Çünkü sıfırdan bir şey yapabilme öz güveninin edinmiş olacak.
Zaman zaman oyun matının üzerinde çıkmış olacak. Bazende üzerinde basit devreler ve ekranda bir şeyleri kontrol edebildiğini görecek. Fiziksel sınırların ötesinde yetenekleri olduğunu keşfedecek.
Okul Öncesi Robotik Kodlama Eğitimi
Okul öncesi robotik kodlama eğitimi vermemizin temel amacı gelecekteki kariyerine hızlı bir başlangıç yapmasını sağlamak. Almaya başladığı eğitimler sonucunda kendi oyuncaklarını, kendi robotlarını, kendi çözüm yollarını ve metotlarını kendisi belirlemeye başlamış olacaktır. Ayrıca karşılaştığı sorunlara bulduğu çözüm yolları ve karmaşıklığa geliştirmiş olduğu çözüm yolları sizi ve çevresini kendine hayran bırakacak türde olacaktır. Bu eğitimler ile amaç ona nedensellik kuramını öğretmek ve sorgulamasını sağlamak. Çocukları sıkmadan ve onların ilgilerini kaybetmeden bu eğitimleri vermeliyiz.
Kodlama Atölyeleri
Kodlama atölyeleri denilince aklınıza çok karmaşık çok komplike yapılar gelmesin. Robotic kodlama için her zaman son teknoloji robotlara sahip olmanız gerekmez. Burada önemli olan işin mantığını kavratabilmek ve çocuğun hazır olmasını sağlamaktır. Bazen basit bir A4 kağıt üzerinde de Scratch ekranındaki gibi bir yönerge hazırlayıp çalıştırabilir. Ankara’da bulunan bir çok robotik kodlama atölyesinde en son çıkan robotları bulabilirsiniz. Lego WeDo, Mint, Coko, MakeBlock, OzoBot vb. daha bir sürü marka ve model ürüne ulaşabilirsiniz.
Genel olarak hepsi benzer amaçlara hizmet ederler. Önemli olan çocukla doğru iletişimi ve bağı kurabilmek ona öğrenmeyi öğretebilmektir. Yoksa modern dünyanın ebeveynleri de çocuklarını pekala o robotlarla oynatabilirler. Yazımızın başında da belirttiğimiz gibi önemli olan bu işin özünü çocuğa aktarabilmek ve çözümlere en kısa yoldan ulaşabilmesini sağlamaktır.
Robotik Kodlama Programları
Robotik kodlama için bir sürü programlama dili vardır. Burada temel olan yaş grubu, hazır bulunuşluluk seviyesi ve sürdürülebilir bir tercih olmasıdır. Robotik konusunda yeniyseniz gerçekten yararlı olabilecek geliştirme dillerini tercih etmelisiniz. Robotik kodlama için en iyi geliştirme dili şudur demek biraz haksızlık olabilir.
Çünkü alan çok geniş ve farklı bir alana yönelmek orada uzmanlaşmak isteyebilirsiniz. Çünkü kimisi görsel programlamayı seviyor, kimisi siyah bir ekranda ham kod yazmayı seviyor yani işin bilişsel alanını ön plana çıkarabiliyor. Kısacası olay tamamen durumsal olacaktır. Robotik kodlama gereksinim sıralaması yapacak olsak;
Gereksinimler
- Amaç sadece robotumuzu çalıştırmak olabilir. Zaten başlangıç seviyesinde çocuklara verilen eğitimlerde bu yönde olacaktır. Herhangi bir metinsel kod yazma gereği yoktur. Bazit komut ve yönergelerle robotu hareket ettirebilir ve fonksiyonunu çalıştırabilirsiniz.
- Programcılıkta temel prensip bellidir. Algoritma ve programlama mantığını çözdüğünüzde hangi dili seçeceğimizin de pek bir esprisi kalmamaktadır. İşin akışı aynı yazım şekilleri biraz değişkenlik gösterecektir. Ayrıca öğreneceğiniz bir programlama dili ile yeni bir dili kolaylıkla öğrenebilir ve üzerine ilaveler yapabilirsiniz. Nasıl İngilizce öğrenen birisi için Almanca öğrenmek çok kolaysa burada da durum pek farklı değildir.
- Başlangıç için Scratch, Code.org muazzam araçlardır. Çocuklara kolaylıkla öğretilebilir ve gelecek için temel oluşturulabilir.
- Büyük yaş grubu çocuklar için ve robotik kodlama eğitimi veren öğretici kişiler için ancak bir kaç tane öneride bulunabilirim. Bunların en popüler olanları ve uzun bir zaman zarfında geçerliliğini koruyabilecek olanlar; C#/.Net, Python, Java ve C/C++’tır. Bu diller zaten nesne tabanlı programlama dilleridir ve sadece robotik kodlama alanında değil geniş bir alanda da ilk tercih edilen diller arasındadır.
- Çocuklarınız için Scratch tavsiye edilir zaten biraz araştırma yaparsanız nasıl ortaya çıktığını ve hedef kitlesini görebilirsiniz. Çocuğunuz için iyi bir başlangıç olabilir. İlerleyen yıllarda da önerimiz Python’dan yana olacaktır. M.E.B bile okulların müfredatına artık bu dili koymaya çalışmaktadır.
Robotik Kodlama Kursu Fiyatları
Robotik kodlama kursu fiyatları kurstan kursa ve şehirden şehre farklılık gösterebilir. Bunun için bir etiket fiyat belirlemek zaten yanıltıcı olabilir. Çünkü bazı kurumlar sadece bir robot üzerinden eğitim verebiliyor. Ya da sınıf mevcudu kalabalık olabiliyor. Dersi veren eğitimcileri bu alanda deneyim sahibi ya da deneyimsizliğine göre yine değişkenlikler gösterebiliyor.
Size robotik kodlama kursu fiyatı şu kadar diyebileceğimiz bir durum maalesef oluşmamaktadır. Ancak biz Sewolab olarak müfredat tabanlı ve küçük gruplar şeklinde STEM, Montessori ve Blok kodlama olarak bu eğitimleri alanında uzman kişilerce sunmaya çalışıyoruz. Robotik kodlama için hazırlamış olduğumuz ücret tarifeleri de herkes tarafından karşılanabilir seviyede olmasıdır.
Robotik Kodlama Ankara Hizmet Bölgesi
Sewolab olarak Ankara’da etkin hizmet sunduğumuz bölgeler; Etimesgut Robotik Atölye Çalışmaları, Bağlıca Robotik Kodlama Eğitim Desteği, Çayyolu Robotik Kodlama ve Makey Makey Etkinlikleri, Çankaya STEM ve Atölye Faaliyetleri, Ankara tüm ilçeler genelinde robotik kodlama eğitimci eğitimleri, Türkiye geneli uzaktan eğitim şeklinde robotik kodlama eğitimci eğitimleri başlıca hizmet ve eğitim alanlarımızdır.
Ayrıca kullanılan araç gereçler noktasında da birden çok robot kullanıyoruz. Böylelikle çocukların sıkılmasının önüne geçiyor ve algılarını hep açık tutabiliyoruz. Bizde çocuklar her zaman bir sonraki ders acaba ne olacak heyecanı ve merakı ile derse katılırlar.